Fri frakt över 599 kr Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel

Marktäckning - Odlingsduk, flis och bark

Man kan täcka marken av olika skäl. Med en markduk håller man ogräs borta samtidigt som fukten i marken bevaras bättre. En kombination som är bra i odlingar och i buskrabatter där markduken kan täckas med till exempel pinjebark för att få ett snyggare resultat. Vi har markduk för täckning av odlingar och rabatter.
I vårt sortiment finns även markväv som är ett kraftigare underlag som kan användas för att bottna odlingslådor och pallkragar och som underlag för mindre gångar, platt- och stenläggningar.

*

Med marktäckning hindrar du effektivt ogräs, skyddar mot kyla och minskar vattningen. I vårt breda sortiment hittar du allt från träflis för rabatter till markväv som tål rejält slitage.

Marktäckning är ett hållbart och miljövänligt sätt att skydda från ogräs, markfrost och samtidigt bibehålla markfukten. Täckningen ger ocskå en lättskött yta.

Träflis är en form av marktäckning för trädgård som består av grovt, organiskt material som är spillprodukter från trä- och kakaondustrin. Materialet bryts ner med tiden och höjer jordens mullhalt.
Här kan du köpa kakaoflis som ger en snygg och prydlig, nötbrun flis av kakaoskal. Denna typ av marktäckning är perfekt i permanenta odlingar som hallon, perennrabatten eller gångar i kökslandet. Lägg på ett rejält lager, på ca 3 cm för bästa effekt. Även om ogräs kan slå sig ner är de lätta att dra upp i den luftiga strukturen.
Täckbark är också utmärkt som marktäckning mellan blommande buskar och perenner. Vid nedbrytningen av täckflis använder mikroorganismerna markens kväve, därför rekommenderas inte täckbark till växter med vegetativ tillväxt som gröna häckar eller perenna bladväxter. Vill du ändå köpa flis till din trädgård för dessa ändamål rekommenderar vi tillskottsgödsel med kväve, som hönsgödsel.

Vi har också oxidsvart flis som är snygg som dekor i krukor. Här är också pinjebark ett bra val, som minskar vattenbehovet och ogräsrensning i utekrukan.

Med en nedbrytningsbar odlingsduk får du snabbt en miljövänlig täckning av en större odlingsyta. Perfekt för jordgubbsodling, eller mellan raderna i kökslandet eller i rabatten. Denna marktäckning är särskilt effektiv vid nyetablering av buskar, då markfukten behålls och rotogräs hindras.
För en längre hållbarhet, välj vår svarta ogräsduk med UV-skydd som också höjer jordtemperaturen.

Vår slitstarka markväv är bästa valet för grus- och stenlagda gångar. Den är också perfekt som botten i pallkrage och odlingslåda, då den släpper igenom vatten.

 

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2023 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.