Fri frakt över 599 kr Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel

Odlingsbriketter och rotningskuber

Rotningskuber är jättepraktiska att använda både för frösådd och för att rota sticklingar. Det finns rotningskuber i flera olika material som rockwoolkuber (inte det stickiga material vi har som isolering) torvbriketter, kokosbriketter av kokosfiber och våra favoriter rotningskuben Root Riot som består av finfördelad, nedbruten kompost och är indränkta i en näringslösning som också bidrar till rotbildning och motverkar mögelangrepp. Perfekt för dig som tar sticklingar av mjuka och halvförvedade sticklingar.
Med Root Riot är det betydligt lättare att lyckas även med lite svårrotade sorter. Det är också praktiskt med rotningskuber. Inget smul med jord som far omkring och omplanteringen går smidigt samtidigt som rötterna inte behöver störas eftersom hela rotningskuben sätts ner som den är i jorden.

*

Så eller ta sticklingar i en odlingsbrikett eller rotningskub. Här hittar du odlingsbriketter och rotningskuber i olika format.

Rotningskuber är väldigt praktiskt att använda både när man ska odla upp olika sorters växter från frö eller från sticklingar. Det finns flera olika typer av rotningskuber, som ibland också kallas för odlingskuber eller odlingsbriketter. Materialet i dessa rotningskuber eller odlingskuber kan vara lite olika och vilken sorts rotningskub man föredrar att använda handlar mycket om vad man själv föredrar när det gäller hur ofta man vattnar och vad man ska odla. Det finns kokosbriketter som precis som namnet antyder är en odlingskub gjord av kokos. En annan sorts odlingsbrikett är torvbriketter som kanske är de mest välbekanta briketterna. Den består av kompakt torv ca. en halv centimeter tjock och mellan 3-4 cm i diameter. Torvbriketten lägger man i blöt och de sväller upp och blir mer porösa så att man kan så frö eller stickling i briketten. På liknande sätt fungerar också kokosbriketter. Rockwoolkuber som är tillverkade av stenull, men inte av samma typ som den som används för isolering är en annan mycket bra odlingskub. Den är populära att använda vid odling i hydrokultur, hydroponisk odling men kan också användas för att dra upp fröer och sticklingar som ska planteras i jord.
En av de mest populära rotningskuberna är en rotningskub som heter Root Riot. Den är tillverkad av steriliserat nedbrutet komposterat material och berikat med rotningsbefrämjande trichoderma, vitamin och mineral för att underlätta rottillväxt både hos frö och sticklingar samtidigt som det stärker den fortsatta rotutvecklingen när tillväxten tar fart.
Oavsett vilken typ av rotningskub eller odlingskub du väljer så är det ett praktiskt alternativ där man slipper smuts och stök med jord och tydligt och enkelt ser att rötter har bildats i och med att de växer ut genom sidan på rotningskuben. Denna fördel finns för allt typer av odlingsbriketter. När man använder en odlingsbrikett bör man tänka på att placera den i ett minidrivhus för att undvika snabb uttorkning.

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2023 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.