Poäng på allt du handlar Hållbar e-handel

Baljväxter - Bönor och ärter

Baljväxter som bönor och ärter är kökslandets raketväxter. Vackra, läckra, rikgivande och nyttiga. Kan det bli bättre? Välj i vårt sortiment av odlingsvärda baljväxter!

Baljväxter är lättodlade och ger stora skördar för liten insats. Till baljväxterna hör bönor, ärter och linser- edamebönor är sojabönor som skördas omogna i sin skida.

Baljväxter är de nyttigaste köksväxter vi kan odla. Rika på protein, mineraler, fibrer och vitaminer. Särskilt bondbönor har en extremt hög proteinhalt.
Här hittar du frö att odla till olika spännande sorter av bondbönor, sojabönor (edamebönor), brytbönor, vaxbönor, borlottibönor, mungbönor, linser, blomsterböna, brytsockerärt, gråärt, sockerärt och många fler.

Det finns både höga och låga sorter och den vackra blomningen uppskattas av pollinerande insekter. De högre sorterna behöver ett stadigt klätterstöd eller en wigwam. Läs om att odla ärter och bönor och alla spännande sorter i köksland och kruka, i Faktabanken.
De flesta bönor äter man som baljor som skördas innan fröna svällt upp. Skörda kontinuerligt så kommer nya blomskott.
Bondbönor odlar man för bönorna. Superläckra färska!

Bönor och ärter är värmeälskande växter som trivs ypperligt att odla i pallkrage och kruka.

Ärter, Pisum sativum, är en svensk kulturväxt som trivs i hela landet. En frisk, lättodlad gröda och barnens favorit eftersom plantan växer snabbt och sockerärterna äts färska som godis. Ju mer man skördar desto fler blomskott lockas fram. Brytsockerärt, eller salladsärta, är en förädling av sockerärtan som blir bulligare och därför ger högre skörd. Kallas sugar snap på engelska.
Luktärter kan du odla på samma vis som sina ätliga släktingar, förodla inomhus för tidigare blomning. I Faktabanken hittar du odlingsråd för hur man odlar luktärter.

Så inte för tidigt, då ruttnar fröna och gror aldrig. Kolla gärna med jordtermometer. Baljväxter är en bra gröda i växtföljden eftersom de berikar jorden med kväve. Låt växteresterna vara kvar och myllas ner till hösten.

 

© Copyright Wexthuset Sverige AB 2002-2023 Organisationsnummer: 556855-2896 Svar på vanliga frågor och kundtjänst, klicka här.